'Hoe nieuwsgierig ben jij naar onbekend gebied?'

Deze vakantieperiode gebruik ik om te kijken wat ik nu allemaal heb aan naslag, oefeningen, lesmateriaal en coachboeken. Mijn oog viel op het "Johari Venster”. Ik dacht gelijk, hè dat is een mooie aansluiting op mijn vorige post “weet jij het?”. 


Het Johari venster is een krachtig hulpmiddel voor persoonlijke groei en effectieve communicatie. Het is ontwikkeld door Joseph Luften en Harry Ingham. 
Het geeft je namelijk inzicht doordat het je blinde vlekken en onbekende eigenschappen onthult, terwijl het tegelijkertijd je bekende eigenschappen benadrukt. Het is gebaseerd op vier vensters die jouw persoonlijkheid beschrijven:


1️⃣ Open ruimte: dit vertegenwoordigt je bekende eigenschappen, vaardigheden en ervaringen die je ook echt aan je omgeving laat zien. Hoe meer je deelt, hoe beter anderen je begrijpen.
2️⃣ Blinde vlek: hier bevinden zich eigenschappen die anderen bij je zien en ervaren, maar die je zelf niet erkent. Feedback van anderen is essentieel om deze gebieden te verkennen.
3️⃣ Verborgen ruimte: dit omvat je persoonlijke geheimen en eigenschappen die je bewust voor anderen verborgen houdt. Door open te zijn, kunnen je deze verborgen ruimte verkleinen.
4️⃣ Onbekende ruimte: dit is het gebied van onontdekte eigenschappen die niet bij jezelf, maar ook niet bij anderen bekend zijn. Onderzoek en groei spelen hier een belangrijke rol. Tijdens de gesprekken die ik voer met mensen die hun Talentenpaspoort hebben gemaakt, merk ik dat deze onbekende ruimte ineens een beetje zichtbaarder wordt en ze hiermee aan de slag willen gaan.

Het Johari Venster helpt je om effectiever te worden in je communicatie, vertrouwen op te bouwen en samenwerking te verbeteren. Door bewust bezig te zijn met je zelfinzicht, kunnen je relaties zowel persoonlijk als professioneel naar een hoger niveau tillen.

Hoe kom jij achter je blinde vlek? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

#zelfinzicht #communicatie #talentenpaspoort #persoonlijkegroei#JohariVenster